Nieuws
Krijg jij ook steeds vaker vragen vanuit het management over inzicht in cijfers? Bijvoorbeeld over via welk platform sollicitanten binnenkomen, wat je cost per hire is of hoeveel sollicitanten er per vacature zijn? Er is steeds meer behoefte aan het inzichtelijk maken van data om wervingsprocessen te verbeteren. Eén van die datapunten is de bron van je sollicitanten. Wij nemen je mee in een praktische oplossing hiervoor.
Je bent samen met je team druk bezig met het uitzetten van je vacatures op zoveel mogelijk verschillende platformen. Je deelt de vacature ook nog via de verschillende social media en krijgt uiteindelijk na hard werken het gewenste resultaat: de juiste kandidaat reageert op de vacature en de positie wordt succesvol vervuld.
Iedereen tevreden zou je denken. Totdat je vanuit je manager vragen krijgt over de manier waarop je de vacature hebt ingevuld. Waar is deze sollicitant eigenlijk vandaan gekomen? Komt deze van onze betaalde campagne of volgt hij ons al een tijdje op LinkedIn? En wat is hierbij de cost per click (cpc)? Je hebt eigenlijk geen idee waar de kandidaat vandaan is gekomen, je bent allang blij dat hij heeft gesolliciteerd.
Er zijn natuurlijk verschillende oplossingen te overwegen. Je kunt je Google Analytics volledig laten inrichten zodat je beter inzicht hebt waar de sollicitant vandaan komt. Of je kan het zelf uitvragen aan de sollicitant. Dit kan na afloop van het sollicitatieproces, of tijdens het sollicitatieproces! Door een bronvraag toe te voegen aan je sollicitatieformulier, laat je de kandidaat zelf aangeven waar hij of zij de vacature heeft gevonden.
Wanneer de kandidaat enthousiast is over de vacature vullen ze het sollicitatieformulier natuurlijk in. Dan is het een kleine moeite extra om de bronvraag te beantwoorden. Middels een drop down menu geven ze eenvoudig antwoord op de vraag: hoe heb je deze vacature gevonden? Zo verkrijgen jullie meer inzicht in de herkomst van de kandidaten en kunnen jullie dit weer doorspelen aan het management.
Hoe ziet deze bronvraag er dan uit? Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, je stelt een lijstje op met vanzelfsprekende bronnen zoals Google, LinkedIn of Indeed. Vervolgens voeg je jouw standaard gebruikte jobboards toe, nog enkele lokale platformen en nog andere opties. Dan zou het lijstje er ongeveer zo uit kunnen zien:
Krijg je na verloop van tijd veel antwoorden onder ‘Anders’? Dan is dat een signaal om de lijst aan te passen of te vragen welke optie kandidaten missen.
Alle antwoorden vind je eenvoudig terug in de rapportage van je recruitmentsysteem.
Ons recruitmentsysteem biedt deze mogelijkheden al. Gebruik je ons recruitmentsysteem al, maar staat de bronvraag nog niet aan in je sollicitatieformulier? Laat het ons weten, dan zetten we het graag voor je klaar. Nog geen klant, maar benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.
Wij helpen je bij het optimaliseren van jouw werving- en selectieproces.
Of bel ons op: (088) 141 09 09
Effectieve werving en selectie hangt tegenwoordig steeds meer af van data-analyse en inzicht in je recruitmentproces. Rapportages zijn belangrijk voor de P&O’ers om processen te optimaliseren en…
Het online plaatsen van je vacatures is al tijdrovend genoeg. Dan is het ideaal dat je vanuit je recruitmentsysteem de vacatures kunt multiposten naar al de relevante jobboards. Dit bespaard je veel…
Hoe is het mogelijk dat niemand reageert op onze vacatures? We hebben de vacatures toch op onze werken- bij website geplaatst, gedeeld op onze Social media platformen en ook op de bekende jobboards….