Recruitment software: De sleutel tot efficiënte werving en selectie

Dankzij nieuwe technologieën worden onze (werk)processen continu verbeterd. Recruitment software voor je werving- en selectieproces is hier een goed voorbeeld van. Of je nu een HR-manager bent, een recruiter of een ondernemer die op zoek is naar nieuwe medewerkers, recruitment software speelt een essentiële rol in de strijd om toptalenten aan te trekken. Wij vertellen je meer over de sleutel tot efficiënte werving en selectie.

Wat is Recruitment software?

Recruitment software, ook wel Applicant Tracking System (ATS) genoemd, is geavanceerde software die organisaties helpt bij het stroomlijnen van hun wervings- en selectieprocessen.

Het fungeert als een centraal systeem waarin alle belangrijke informatie over kandidaten wordt beheerd, waardoor het hele proces efficiënter en effectiever verloopt. Van het plaatsen van vacatures en het beheren van sollicitaties tot het screenen van Cv’s, het testen van skills en het plannen van sollicitatiegesprekken. Recruitment software automatiseert en vereenvoudigt al deze verschillende aspecten van het werving- en selectieproces.

Wat zijn de voordelen Recruitment software?

Recruitment software biedt talloze voordelen voor organisaties die op zoek zijn naar efficiëntie en succes in hun wervingsprocessen. Het belangrijkste voordeel van een goed recruitment systeem is dat het eenvoudig en begrijpelijk (usability) werkt voor de recruiter of HR-medewerker. Het systeem moet de werkzaamheden makkelijker maken waardoor er tijd voor andere zaken overblijft. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Efficiëntie: Recruitment software automatiseert herhalende taken, waardoor je als recruiter meer tijd hebt om je te concentreren op het evalueren van kandidaten en het opbouwen van relaties. Het versnelt je proces van het uitzetten van vacatures, identificeren van geschikte kandidaten tot het maken van aanbiedingen, waardoor je organisatie waardevolle tijd en middelen bespaart.
 • Verbeterde kandidaatervaring: Met recruitment software kunnen kandidaten eenvoudig solliciteren en kan je de voortgang volgen. Hierdoor is het mogelijk om sollicitanten op de hoogte te houden van het proces en geef je tijdig feedback. Een positieve kandidaatervaring versterkt het imago van je organisatie en helpt om waardevol talent aan te trekken.
 • Betere kwaliteit van kandidaten: Door gebruik te maken van recruitment software vind je als recruiters de juiste kandidaten die passen bij de specifieke eisen van een functie. Met slimme matching en geavanceerde zoek- en filterfuncties zorgt het ervoor dat recruiters snel de meest relevante kandidaten kunnen identificeren. Wat resulteert in een verbeterde kwaliteit van kandidaten.
 • Centrale verwerking: Een belangrijk voordeel van recruitment software is dat alles centraal vanuit een systeem wordt gedaan. Je sollicitaties komen binnen via je werken-bij website of jobboards waar je een vacature op hebt doorgeplaatst. Alle informatie wordt direct naar de centrale backoffice gestuurd, waarvandaan je vanuit een helder proces vervolgens acties onderneemt.
 • Gegevensbescherming en beveiliging: Een ATS zorgt voor een veilige opslag van sollicitatiegegevens en helpt bij het waarborgen van rechtmatigheid, vertrouwelijkheid en integriteit van persoonsgegevens. Ook kan je automatisch gegevens laten verwijderen wanneer de bewaartermijn is verstreken.  
 • Samenwerking: Over het algemeen helpt recruitment software bij het stroomlijnen en optimaliseren van de samenwerking tussen recruiters en vacaturehouders. Dit door het bieden van een gecentraliseerde en gestructureerde omgeving waarin ze kunnen samenwerken, communiceren, gegevens delen en gezamenlijk beslissingen kunnen nemen met betrekking tot vacatures en sollicitanten.
 • Rapportages: Recruitment software biedt meerdere analysemogelijkheden en rapportagefuncties. Hierdoor kunnen HR-managers en recruiters waardevolle inzichten krijgen in het wervingsproces. Door inzicht te verkrijgen in deze data kan jouw organisatie haar wervingsstrategieën verfijnen en optimaliseren.

Dit zijn slechts een aantal van de belangrijkste voordelen van recruitment software. Meer weten over de voordelen?

Recruitment software

Belangrijke functies van recruitment software

 • Vacaturebeheer: Recruitment software maakt het gemakkelijk om vacatures te maken, te bewerken en te publiceren op verschillende platforms, zoals je werken-bij website, jobboards en verschillende social media kanalen.
 • Kandidatenbeheer: Een recruitment systeem biedt een gestroomlijnde manier om kandidaten te beheren en te bespreken met je collega’s. Bekijk eenvoudig alle CV’s, sollicitatiebrieven, feedback en communiceer vanuit het systeem naar je collega of kandidaat.
 • Communicatie: Recruitment software stelt recruiters in staat om centraal te communiceren met kandidaten via geautomatiseerde e-mails en sjablonen, waardoor snelle en consistente interactie mogelijk is.
 • Batchgewijs verwerken: Bespaar aanzienlijke tijd door batchgewijs taken af te ronden. Wijs met een paar drukken op de knop meerdere sollicitanten af welke niet voldoen aan de functie eisen.
 • AVG proof: Voor je organisaties is het van belang om AVG-proof om te gaan met alle data van sollicitanten. Zorg ervoor dat de recruitment software welke jij gebruikt AVG-proof werkt. Denk hierbij aan geautomatiseerd vernietigen en anonimiseren de data in het systeem.
 • Screening en selectie: Met behulp van geavanceerde zoek- en filterfuncties kunnen recruiters snel kandidaten screenen en de meest geschikte kandidaten selecteren op basis van vooraf bepaalde criteria.
 • Talentpool: Laat sollicitanten toestemming geven om ze toe te voegen aan je talentpool. Wanneer een eerste vacature geen match is, kan je ze bij toekomstige vacatures langs de meetlat leggen en wel een passende functie bieden. Dit heeft zowel voordelen voor de recruiter als voor de kandidaten.
 • Rapportage en Analytics: Recruitment software biedt uitgebreide rapportage- en analysemogelijkheden, waarmee HR-managers en recruiters inzicht kunnen krijgen in belangrijke statistieken. Waardevolle statistieken zijn bijvoorbeeld de doorlooptijd van je vacatures of de bron van de sollicitanten.

Recruitment software is een onmisbare tool geworden voor moderne organisaties die zich willen onderscheiden in hun wervingsprocessen. Ben jij opzoek naar een recruitment systeem en ben je opzoek naar handvatten om dit succesvol te doorlopen? Als ervaren leverancier vertellen we je in 10 overzichtelijke stappen hoe jij jezelf én de organisatie goed kan voorbereiden!

Download nu de whitepaper: ‘In 10 stappen voorbereid op een ATS implementatie’.

Met een efficiënte, verbeterde kandidatenervaring, stelt deze software organisaties in staat om toptalent aan te trekken en aan te nemen. Of je nu een grote organisatie bent dat honderden sollicitaties per dag verwerkt of een kleinere organisatie dat op zoek is naar specifieke vaardigheden, recruitment software kan het verschil maken in het aantrekken en behouden van talent.

Als je op zoek bent naar een krachtige oplossing om je werving- en selectieproces te verbeteren, dan is recruitment software de sleutel tot succes. Investeer vandaag nog in een betrouwbaar systeem dat voldoet aan je specifieke behoeften en breng je organisatie naar nieuwe hoogten.

Ontdek of recruitment software jouw organisatie past

Neem contact met ons op en we kijken met je mee.

contact

Of bel ons op: (088) 141 09 09

Veelgestelde vragen

Welke recruitment software past het beste bij mijn organisatie?

De recruitment branche heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Hierbij ook de tools en middelen van de recruiters. Ook is er een breed scala aan recruitment software. Welke het beste bij jouw organisatie past is lastig om vooraf te zeggen. Aan te raden is om meerdere demo’s bij verschillende leveranciers te plannen om zo een goede keuze te kunnen maken.

Wat kost recruitment software

Wat recruitment software kost kan enorm verschillen. Dit heeft onder andere te maken met de grote van je organisatie of het aantal vacatures op de website. Er zijn veel verschillende leveranciers van recruitment software en allemaal hebben ze een eigen soort abonnementsvorm of licentiemodel. Het is daarom lastig om aan te geven wat recruitment software kost.

Meer artikelen