Gebruikerstip: periodiek je wachtwoord wijzigen?

Herkenbaar voor veel mensen is de terugkerende pop-up met de melding dat het wachtwoord binnenkort verloopt en moet worden veranderd. Er zijn veel bedrijven die hun werknemers verplichten om het wachtwoord elke drie maanden aan te passen. Maar komt dit de veiligheid wel ten goede? Wij leggen het je uit!

Gebruikerstip wachtwoord

Is het periodiek wisselen van je wachtwoord verstandig?

Vandaag de dag zijn er veel bedrijven die hun werknemers verplichten om op regelmatige basis hun wachtwoord te veranderen. Ze doen dit vanuit het veiligheidsprotocollen, maar is dit wel zo verstandig om te doen? Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een periodiek wisselend wachtwoord kan leiden tot een beveiligingsrisico. Dit komt omdat gebruikers dan sneller geneigd zijn tot het kiezen van volgnummers en soortgelijke oplossingen als zij ‘te’ vaak hun wachtwoord moeten wijzigen. Ze veranderen dan bijvoorbeeld één cijfer, letter of teken van hun huidige wachtwoord. Bijvoorbeeld: Welkom01! wordt Welkom02! etc.

Een goed alternatief hiervoor is een wachtwoordzin met een lengte van tenminste 12 karakters. Dit omdat met de huidige stand van de technologie, om wachtwoorden te kraken, een ‘langer’ wachtwoord ook beter beschermd tegen een cyberaanval dan het gebruiken van een ‘complex’ wachtwoord. Ook is een wachtwoordzin makkelijker te onthouden dan een wachtwoord met veel cijfers, tekens en letters.

In onze nieuwe software staat security hoog in het vaandel en volgen wij deze ontwikkelingen op de voet.

Meer informatie over onze software?

Neem vrijblijvend contact met ons op

Plan een demo in

Of bel direct op: (088) 141 09 09

Meer artikelen