SaaS – Software as a service uitgelegd

Software as a Service is een populair licentie model voor het leveren van software via het internet. Deze vorm wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit, maar wat is SaaS en wat zijn de voordelen van SaaS? Hier vertellen wij meer over in dit blog.

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software As A Service, ook weleens software on demand genoemd. SaaS is een licentie model voor de levering van software via internet. Dit wil zeggen dat de software als webapplicatie via het internet wordt afgenomen. De gehele applicatie wordt gemanaged en beheerd door een externe aanbieder, doorgaans aan de hand van een licentie of abonnement.

Software as a Service is een alternatief voor het aanschaffen van een server en hier je applicaties op installeert. Bekende voorbeelden van een SaaS applicaties zijn Outlook, Hotmail of Adobe. Zonder dat je het wist maak je al gebruik van vele Saas applicaties.

Hoe werkt SaaS?

SaaS werkt doorgaans aan de hand een abonnement of contract per maand. De kosten variëren aan de hand van het aantal gebruikers en het aantal functionaliteiten. Als afnemer hoef je de software niet aan te schaffen maar je betaald voor het gebruik ervan een vast bedrag per maand. De aanbieder van het SaaS zorgt hierbij voor het onderhoud, het beheer en de installatie van de software bij de klant. Bij een SaaS applicatie worden er automatisch updates en bugfixes gedaan. Zo profiteer je hier van mee en wordt je volledig ontzorgt.

Wat zijn de voordelen van SaaS?

Er zijn natuurlijk een aantal belangrijke voordelen van het gebruik van Software as a Service (SaaS). Wij zetten hieronder een aantal voordelen op een rijtje:

  • Overal toegankelijk: alle services zijn toegankelijk vanaf elk apparaat met internetverbinding, zo kan je overal en op ieder moment met de software werken.
  • Lage kosten voor set-up en infrastructuur: SaaS is relatief goedkoop. Dit omdat er geen investeringen zijn die verspreid over een aantal jaar moeten worden afgeschreven. Ook zijn de kosten voor onderhoud laag. Dit omdat de onderhoudskosten worden verdeeld onder alle gebruikers van de SaaS software.
  • Snelle implementatie: er wordt een hoop tijd bespaart door het niet hoeven installeren en configureren van de software. Vergeleken met een eigen oplossing is de set-up binnen een mum van tijd klaar.
  • Schaalbaarheid: de toegang tot de oplossingen wordt met een abonnement voor een bepaald aantal licenties en – functionaliteiten geregeld, dus je neemt alleen af wat je nodig hebt en groeit vanaf daar eenvoudig door wanneer nodig is.
  • Service Level Agreements (SLA’s): Als SaaS-leverancier biedt je een goede SLA aan je klant voor de beschikbaarheid van support en de prestaties van jouw software oplossingen.
  • Automatische updates: er wordt continue aan de uitbreiding en verbetering van de software door ontwikkelt. Hierdoor profiteer je automatisch van mee via reguliere updates met de nieuwe versies. Omdat het om een webapplicatie gaat worden er automatische updates en bugfixes voor je gedaan. Je organisatie profiteert hier automatisch van mee.
  • Beveiliging: het beveiligen van de software gebeurt op het hoogste niveau dat jij en jouw gebruikers nodig hebben. Informatiebeveiliging is een belangrijk item voor veel organisaties. Een aantal SaaS-leveranciers werken geheel volgens ISO 27001 normen. Om die manier doen ze er alles aan om het systeem zo veilig mogelijk te laten werken.

SaaS als recruitment software

SaaS als recruitment software is net als andere SaaS oplossingen een sterk groeiende oplossing. Het werven van personeel is een uiterst tijdrovende bezigheid vandaag de dag. Daarom is het interessant om met het wervings- en selectieproces zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten.

Met SaaS recruitment software zoals een ATS systeem heb je overal toegang tot je wervings- en selectieproces en zorg je ervoor dat je het gehele proces beter kunt organiseren en versnellen.

Software as a Service biedt veel voordelen voor kleine en grote bedrijven. Het is een goede keuze om de productiviteit en workflow te verbeteren, het is overal beschikbaar en daarnaast is het ook interessant wanneer je als bedrijf de operationele kosten structureel wilt verlagen. Dus, zijn jullie er klaar voor om over te gaan naar Software as a Service?

Meer weten over SaaS recruitment software?

Neem vrijblijvend contact met ons op

Veelgestelde vragen

Wat is een voorbeeld van SaaS?

De meest bekende voorbeelden van SaaS producten zijn Office 365 van Microsoft, Dropbox, Google Workspace of One drive. Deze producten zijn allemaal bereikbaar als webapplicatie vanuit elke willekeurige plek in de wereld.

Wat is SaaS en PaaS?

SaaS, of software as a service, is een licentiemodel voor de levering van software via internet. De gehele applicatie wordt gehost en beheerd door in de cloud. PaaS, staat voor platform as a service, en is een on-demand platform met toegang tot een gebruiksklare applicatie. PaaS wordt in de cloud gehost en hier wordt de applicatie ontwikkeld, onderhouden, beheert en uitgevoerd.

Wat is SaaS in eenvoudige woorden?

SaaS staat voor Software-as-a-Service (SaaS) en is een licentiemodel voor de levering van software via internet. Simpel gezegd is SaaS een online applicatie waar je, overal waar je bent, toegang toe hebt om er gebruik van te maken. Outlook is bijvoorbeeld een SaaS product welke je kan gebruiken om overal je e-mail te bekijken.

Is Saas webgebaseerd?

SaaS is een on-demand software. De SaaS applicaties zijn via een webbrowser toegankelijk voor de gebruiker. Een Saas is dus webgebaseerde software voor jouw bedrijf.

Meer artikelen