Wat is een ATS systeem?

Het is een veel gebruikte term in de recruitmentsector en steeds meer bedrijven investeren in recruitment software zoals een ATS. Maar waar staat ATS voor? Waarom een ATS systeem gebruiken? In deze blog leggen wij het begrip uit en wat het doel van een ATS is.

Waar staat ATS voor?

Een ATS staat voor Applicant Tracking System en is software om het gehele werving- en selectieproces te beheren. In de recruitment branche is het een veel gebruikte term welke ook in andere benamingen voorbij komt. Het wordt ook wel werving & selectie software, recruitmentsysteem of sollicitantenvolgsysteem genoemd. Dit stukje recruitment technologie zorgt ervoor dat je het gehele proces beter kunt organiseren en versnellen.

Waarom een ATS systeem?

ATS systemen zijn de ideale tool om recruitment taken efficiënt en effectief over te nemen en zo veel mogelijk te automatiseren. Wanneer je als bedrijf een groot aantal vacatures en sollicitatieprocedures hebt lopen, is het bijhouden van alle communicatie met en naar sollicitanten een tijdrovende klus. Ook ligt de foutgevoeligheid een stuk hoger wanneer alles met de hand wordt gedaan. Door deze processen te automatiseren helpt dit om overzicht te houden, minder snel fouten te maken en de administratie te versnellen.

Naast het versnellen van de werkzaamheden heeft een ATS systeem nog meer opties. Zo kunnen er openstaande vacatures op verschillende jobboards geplaatst worden, kan er een kandidatenbank worden opgezet en zijn er mogelijkheden voor een selectiecommissie om de sollicitantenbeoordeling door meerdere personen te laten oppakken.

Een ATS systeem staat altijd gekoppeld aan je eigen werken-bij website waar de sollicitanten vandaan komen. Door de koppeling wordt alle informatie direct naar het centrale backoffice gestuurd, waarvandaan je vanuit een helder proces vervolgens acties onderneemt, selecteert, communiceert, rapporteert en uiteraard ook de AVG-richtlijnen bewaakt.

Hoe verbetert een ATS het recruitment proces?

De ATS recruitment software zorgt voor een prettig ervaring voor beide partijen. Naast dat het veel tijd (en dus geld) scheelt voor de recruiter, zorgt het ook voor een prettige gebruikservaring voor de kandidaat. In de huidige markt is het noodzakelijk om daadkrachtig om te kunnen gaan met nieuwe sollicitanten en kandidaten. Door de sollicitatieprocedure zo overzichtelijk en helder mogelijk in te richten krijgt de kandidaat een goed beeld van de organisatie. Dit zorgt voor een goede beleving bij de kandidaat en draagt bij aan het imago van je bedrijf.

Naast de positieve ervaring van de kandidaat, geeft een ATS de recruiter ook houvast tijdens het werving- en selectieproces. Door real-time rapportage en overzichtelijke dashboards heeft de recruiter inzicht in de effectiviteit van de processen, de behaalde resultaten en het aantal sollicitanten. Aan de hand van deze rapportages kan het proces vervolgens geoptimaliseerd worden.

Verlichting van de werkdruk

Wanneer ATS systemen correct worden ingezet zorgt dit voor verminderende werkdruk. Een van de mogelijkheden bij deze systemen zijn groepsgewijze acties. Dankzij meerdere groepsgewijze acties zoals doorsturen, afwijzen, berichten en printen, bespaar je tijd in de afhandeling van sollicitanten.

Een andere optie is om automatisch aankondigingen van je vacatures op Twitter, LinkedIn, Facebook, uw eigen intranet of andere platformen te delen. Door alles automatisch te delen bespaart het veel tijd om alles vanaf één platform te publiceren. Dit zorgt ervoor dat de recruiter efficiënt kan omgaan met zijn/haar tijd en het verlicht de werkdruk.

Hoe kies je het juiste ATS systeem?

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel verschillende ATS systemen. Door de hoeveelheid systemen is het verwarrend en ingewikkeld om een juist ATS systeem te kiezen. Het is belangrijk om een overwogen beslissing te maken voor een bepaald systeem.

Om een keuze te kunnen maken is het goed om te weten dat er een aantal verschillende types ATS systemen zijn:

  • On-site. Dit bestaat uit een softwareplatform welke wordt gehost op het eigen IT-netwerk van uw bedrijf. Op deze manier maakt je gebruik van de eigen beveiliging en onderhoudsmogelijkheden. Er is hier echter wel mankracht voor nodig om dit zelf te kunnen onderhouden.
  • Software as a Service (SaaS). Dit is een softwaretoepassing welke volledig online wordt aangeleverd. Alle gegevens worden gehost op een Cloud based server. Deze manier is een populaire oplossing vanwege de 24/7 toegankelijkheid van het systeem en het gebruiksgemak. Er kan overal worden ingelogd en is eenvoudig te voorzien van updates. SaaS neemt al jaren in populariteit toe.
  • Integraties. Dit is het opdelen in modulaire, kleinere delen om zo een totaal ATS systeem samen te stellen. Een integratie is interessant voor kleinere bedrijven welke een minder groot budget hebben.

Een ATS systeem geeft jouw organisatie dus veel mogelijkheden om je werving- en selectieproces te verbeteren en vereenvoudigen. Het belangrijkste is dat het ATS systeem past bij de behoeftes van jouw bedrijf. Wanneer jullie de wensen en behoeftes duidelijk op een rij hebben voor jouw bedrijf, kunnen jullie je gaan verdiepen in welk systeem het meest geschikt is.

Ontdek of ons ATS systeem bij jouw organisatie past

Neem vrijblijvend contact met ons op